Se och hör kortoperan Morfar, kom ut

En video från uruppförandet av kortoperan Morfar, kom ut finns nu att se. Här ›

Kortoperan (23 min) ingick i Kungliga Operans serie Short Stories IV och hade sin premiär den 4 juni 2023, med solister från Kungl Operans kör och musiker ur Hovkapellet.

Alar Pintsaar och Daniel Ohlmann. Foto: Sören Vilks

– Med Kungliga Operans resurser och väldigt fria händer får morgondagens operatonsättare testa sina idéer, heter det om den här satsningen.

Morfar, kom ut är en komedi om kärlek sent i livet och ärlighet mellan generationer. Musik av Kristina Forsman, libretto av Ann-Sofie Bárány.

MORFAR GUNNAR – Alar Pintsaar
DOTTERN GUNILLA – Marie-Louise Granström
BARNBARN GRETA – Jessica Forsell
GABOR – Daniel Ohlmann

Musiker ur Hovkapellet. Dirigent: David Björkman. Regi av Ola Eliasson.

Recensioner

Svenska Dagbladet:
Kristina Forsmans ”Morfar, kom ut” är ett humoristiskt och rörande verk om kärlek mellan två äldre män ur ett barns perspektiv. Morfar Gunnar (Alar Pintsaar) har gett sig ut på Tinder för att hitta en ”gubbkille” och träffar den varme Gabor (Daniel Ohlmann). De blir kära och Gunnar berättar för dottern Gunilla (Marie-Louise Granström) som först är chockad men sedan stöttande. Frågan är bara hur barnbarnet Greta (Jessica Forsell), som kanske inte förstår samkönad kärlek, kommer att reagera. 

Det är ett yvigt verk med inslag av cirkusmusik, jazz, klezmer och orientaliska influenser och små instick av ljudhärmande infall. Det är rikt och energiskt men samtidigt så ömsint framställt, där barnet inte nödvändigtvis belastas med någon lillgammal visdom, utan tillåts bearbeta den nya informationen om sin älskade morfar på sitt eget sätt. Detta kan mycket väl arbetas ut till ett helt verk om homosexuell kärlek för både barn och vuxna.

Aftonbladet:
Kristina Forsmans Morfar, kom ut har både nyromantiska klanger och inslag av jazz; musiken är helt enkelt rolig. Ann-Sofie Báránys text har hittat rätt tonläge med flera finurliga formuleringar, och här måste en eloge ges till Jessica Forsell som barnbarnet Greta. Hennes obekymrade förtjusning och oskuld ger en fin kontrast till moderns (Marie-Louise Granström) ängsliga allvar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *